Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csávolyi Múzeum

 Csávolyi falumúzeum

            A török uralom után az elpusztított bácskai területeket különböző népcsoportok népesítették be. Az őslakosok mellé, akik túlélték a nehéz időket,  nagy számban költöztek ide magyarok, németek és délszlávok. Ezután formálódott e terület soknemzetiségű formája, ami a mai napig rányomja a bélyegét a kulturális, etnográfiai és gazdasági kapcsolatokra.

 

1972-ben az iskolánk egy új szárnnyal lett kibővítve. Átadási ünnepség keretében nyitottuk meg területi múzeumot. A épület három helyiségében és a padláson helyeztük el a „hazai“ kiállítást. A múzeum gyűjteménye közel 3000 darabból áll. A kiállítás három összekötött helyiségben van berendezve, aminek a teljes felülete körülbelül 150 négyzetmétert tesz ki. A felszerelés kialakításában és felöltésében nagy segítséget nyújtott a műhelyünk. A múzeum „előmenetele“ az egész falu ügye. A szülőföldi kiállításunk nem professzionális muzeológusok tevékenységének eredménye, nem műgyűjtők örökölt kincseiből jött létre, hanem az „ezer nyelv népének“ és a gyerekeknek a lelkesedéséből és alkotóvágyából.

 

A szakkörünk tagjai szisztematikus gyűjtőmunkájával kerestek fel a faluban minden“búvóhelyet, padlások és kamrák sötét zugait, öreg szekrények fiókjait, felfedeztek öreg leveket, képeket és több olyan emléket, amelyek albumokban, bibliákban és a nagyszülők imakönyveiben rejtőzködtek. Összegyűjtöttek régészeti leleteket, történelmi emlékeket és etnográfiai relikviákat. Munkájuk eredményeként több száz fajta emlék, öreg könyvek, sajtóközlemények, eredeti dokumentumok és másolatok, fotók, képeslapok, régi pénzérmék, jelvények, bankjegyek, bélyegek, régi fegyverek, különféle eszközök, néprajzi tárgyak és eszközök kerültek elő. De találhatók itt mindennapi használati eszközök, faedények, csuporok, kézi malmok, rokkák, jármok, bölcsők, népviselet (magyar, német, délszláv), érmegyűjtemények, bélyegek stb. Megtalálhatók különböző intézmények albumai, képek az iskolai, óvodai, kollégiumi, napközis életről, felvételek a sport- és különböző társadalmi eseményekről.  

 

A falumúzeum alaprajza, amelyikben az iratanyagok és makettek, valamint különböző eszközök, kerámiák és más tárgyak találhatók: 

 

muzeum-alaprajza.jpg

 

 

muzeum3.jpg


 

A gyűjteményben található még körülbelül 400 különböző tanulmány és versenymunka, valamint körülbelül 150 plakát és veterán emlékek, földrajzi nevek gyűjteménye, grafikonszéria stb.

 

2003-ban a Mogyi Kft. költözött a múzeumunk helyére, ami pedig az utca túl oldalán kapott helyet. 2010-ben az épület egy felújítást követően nyerte el mai formáját.

 

img_0085.jpg

 

 

A kiállításról készült képek megtekinthetők a fotóalbumban!

 

Térkép